Öne Çıkanlar

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu

Resim
 Harvard Business Review'ın desteği ile gerçekleştirilen çalışmada %70'i ekip yöneten toplam 1500 çalışan ile gerçekleştirilen anketten çıkan netice, sorunun büyüklüğünü gözler önüne sermekte. Buna göre: Çalışanların %89'u iş hayatlarının kötüleştiğini, %85'i kendilerini iyi hissetmediklerini %56'sı işle ilgili kendilerinden talep edilenlerin arttığını %62'si son 3 ay içinde sıkça kendilerini tükenmiş hissettiklerini %57'si pandeminin iş hayatını ciddi şekilde etkilediğini ve şekillendirdiğini %55'i ev iş dengesini yönetemediğini %39'u iş arkadaşları ile güçlü bir bağ kuramadığını belirtmiştir. Özellikle 1980 -1995 arası doğan Y kuşağının pandemi sonrası yaşanan tükenmişlik sendromundan en çok etkilenen kısım olduğu tespit edilmiştir. Çeviklik kavramı iş dünyasında son 10 yılda sıklıkla kullanılan bir kavram ancak iş dünyasının pandemiye bağlı çalışan psikolojisi konusunda beklenen yaratıcılığı ve çevikliği gösterememiş olması da bu sorunu büyütüyor.

BDO Endüstri 4.0 2020 Anketi

Uluslararası danışmanlık firması BDO’nun gerçekleştirmiş olduğu 2020 yılı Endüstri 4.0 anketinin sonuçları oldukça etkileyici.



Yıllık gelir seviyesi 250 milyon USD ile 3 milyar USD arasındaki firmalarda çalışan 100 C seviye yönetici ile gerçekleştirilen çalışmada dijital öncelikler aşağıdaki şekilde sıralanmakta:

1.      Omurga IT sistemlerindeki modernizasyon

2.      Dijital dönüşüme çalışanların adaptasyonu

3.      Operasyonel verimlilik

4.      Müşteri deneyimini geliştirme

5.      Yeni iş modellerini uygulama



Dijital tehditlere bakıldığında, ankete katılanların %48’i siber saldırıları en önemli tehdit olarak görürken, endüstri içinden veya dışından gelebilecek yıkıcı değişimler “disruption” katılımcıların üçte biri tarafından en kritik tehdit olarak görülmekte.

 


 

Operasyonel verimliliği arttırmak, dijital dönüşümde en kritik unsurlardan biri olarak ortaya çıkarken katılımcıların %67’si operasyonel verimliliği 12-18 ay içinde hedeflerken kalan yöneticiler 3 yılla kadar uzayan bir sürede hedeflemekteler. Katılımcıların %21’i süreç optimizasyonunun en önemli dijital öncelik olduğunu belirtmekte.

 


Covid ile birlikte her zaman önemli olan tedarik zinciri daha önemli bir hale dönüşmüş durumda. Katılımcıların dörtte biri 2020 yılında öncelikli konuları arasında tedarik zinciri risklerine yönelik aksiyonları almış durumda ki bu bir önceki yıla göre %250’lik bir artışı temsil ediyor. Diğer bir etki ise “Amazon Etkisi” olarak adlandırılıyor. Amazon standartları yükseltmeye devam ederken, Covid sonrası dönemde hız (çevrim süresi) konusu daha çok karşımıza çıkacağa benziyor.

Diğer taraftan anket katılımcılarının %38’inin Block Chain teknolojisine yatırım yapmaya başladıklarını belirtmesi, bu teknolojinin tahmin edilenden daha büyük bir hızla yaygınlaşabileceğinin bir göstergesi. Zira özel sektör dışında ABD devlet kurumları Gümrük ve Sınır koruma konularında teknolojiyi kullanmak istemekte.

 

 


 

Diğer vurucu bir sonuç ise veri paylaşımı konusunda; katılımcıların %21’i tedarikçileri ile bilgi paylaştığını açıklamış ve silolarda tutulan veri oranı sadece %5. Yani veri erişiminin uçtan uca hale gelmesi, süreç boyunca yayılması konusunda ilerleme devam ediyor.


 

Son olarak ankete katılanların trendlerde nerede olduğu ise aşağıda özetlenmiş durumda. Buna göre Cloud, analitik, RPA, AI, IoT konularında ciddi bir yayılım varken, blockchain uygulamaları da takip etmekte.

 


 

Kaynak:

https://www.bdo.com/getmedia/05a51282-b62d-41cd-b337-a24c39121d96/ADV_MM-Industry-4-Report_WEB.pdf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tedarik Zinciri 2020, MIT'den 4'lü Rapor

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu