Öne Çıkanlar

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu

Resim
 Harvard Business Review'ın desteği ile gerçekleştirilen çalışmada %70'i ekip yöneten toplam 1500 çalışan ile gerçekleştirilen anketten çıkan netice, sorunun büyüklüğünü gözler önüne sermekte. Buna göre: Çalışanların %89'u iş hayatlarının kötüleştiğini, %85'i kendilerini iyi hissetmediklerini %56'sı işle ilgili kendilerinden talep edilenlerin arttığını %62'si son 3 ay içinde sıkça kendilerini tükenmiş hissettiklerini %57'si pandeminin iş hayatını ciddi şekilde etkilediğini ve şekillendirdiğini %55'i ev iş dengesini yönetemediğini %39'u iş arkadaşları ile güçlü bir bağ kuramadığını belirtmiştir. Özellikle 1980 -1995 arası doğan Y kuşağının pandemi sonrası yaşanan tükenmişlik sendromundan en çok etkilenen kısım olduğu tespit edilmiştir. Çeviklik kavramı iş dünyasında son 10 yılda sıklıkla kullanılan bir kavram ancak iş dünyasının pandemiye bağlı çalışan psikolojisi konusunda beklenen yaratıcılığı ve çevikliği gösterememiş olması da bu sorunu büyütüyor.

3D Yazıcılar Tedarik Zinciri ve Üretim Süreçlerini Dönüştürüyor


 

3D Baskı Teknolojisinin üretim ve tedarik zinciri kurgusunu tamamen değiştirmesi bekleniyor. Enerji üretiminde yaşanan merkezi üretimden dağıtık üretime geçiş, doğalgaz bazlı teknolojiler ile başlayıp, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji ile hızlanarak devam etmekte. Enerji sektöründe yaşanan bu değişim, üretim ve tedarik zincirinde de 3 boyutlu yazıcılar ile devam edecek.

 



Jones Lang LaSalle EMEA Research
Dünyanın üretim merkezinin Çin’e kaymış olması uzunca dönemdir batı ülkelerine hem fırsatlar oluşturmakta hem de kaygı taşımalarına neden olmaktadır. Endüstri 4.0 ile Çin’in emek yoğun işlerdeki tartışmasız liderliğine otomasyon ve dijital çözümler ile son verme fikri aksiyona geçmiş olsa da, Çin’in ARGE, otomasyon, teknoloji ve inovasyonda da attığı adımlar ile bir anlamda hedeflediği yere varamadı. Ancak Corona Virüs ile açılan yeni dönemde artık bildiğimiz anlamdaki küreselleşme yeniden sorgulanmaya başladı ve lokalizasyon dönemine geçiş sinyalleri arttı. 3D printing ve additive manufacturing teknolojisi ise dağıtık üretim / yerinde üretim fikrini hayata geçirmeye imkan sağlayacak olan teknoloji.

 
 
Alışılagelmiş tedarik zinciri kurgusunda müşterinin talebi tahmin edilmekte ve tahminler doğrultusunda dünyanın bir ucunda yüksek hacimlerde üretim gerçekleştirilip stoklanmakta ve müşterinin bulunduğu ülkeye, sonrasında şehire sonrasında mağazaya ve son olarak ta müşteriye ulaştırılmaktadır. Burada ciddi bir stok yükü ve tahminlemeye bağlı sapmalar söz konusu olmaktadır. Eksik kalan tahminler satış kayıplarına, fazla kalan tahminler ise atıl stoklara neden olmaktadır. “İtme” usulü çalışan bu verimsiz yapı zamanla yerini dağıtık üretime bırakabilir.
 
www.wiivv.com
Wiivv.com 3D ile üretim yapan firmalardan
Artık müşteri talebine göre yerinde hızlıca üretim yapmak, hatta belki de en uç örnek olarak müşterinin kendi evinde ürünü basarak kullanması söz konusu olacak. Şimdilik kısıtlı örnekleri olan kavramların hızla ilerlemesi bekleniyor. Ayakkabı sektörü konunun öncülerinden Nike, New Balance,Adidas, Reebok, Under Armor gibi markalar uzun süredir teknolojiye yatırım yapıyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde 6.3 milyar dolarlık bir pazar beklentisi var. Bu pazara sadece 3D yazıcı ile üretim yapıp satan firmalar da girmiş durumda.


Corona virüs bazı sektörlerde 10 yılda yaşanacak gelişimibirkaç ayda sağladı. Kim bilir belki bu yeni trend 3 boyutlu yazıcıların teknolojik gelişimini de hızlandırabilir. Teknolojik gelişim maliyetleri aşağıya doğru çektikçe teknolojinin yayılım hızı Corona’yı aratmayacaktır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tedarik Zinciri 2020, MIT'den 4'lü Rapor

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu