Öne Çıkanlar

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu

Resim
 Harvard Business Review'ın desteği ile gerçekleştirilen çalışmada %70'i ekip yöneten toplam 1500 çalışan ile gerçekleştirilen anketten çıkan netice, sorunun büyüklüğünü gözler önüne sermekte. Buna göre: Çalışanların %89'u iş hayatlarının kötüleştiğini, %85'i kendilerini iyi hissetmediklerini %56'sı işle ilgili kendilerinden talep edilenlerin arttığını %62'si son 3 ay içinde sıkça kendilerini tükenmiş hissettiklerini %57'si pandeminin iş hayatını ciddi şekilde etkilediğini ve şekillendirdiğini %55'i ev iş dengesini yönetemediğini %39'u iş arkadaşları ile güçlü bir bağ kuramadığını belirtmiştir. Özellikle 1980 -1995 arası doğan Y kuşağının pandemi sonrası yaşanan tükenmişlik sendromundan en çok etkilenen kısım olduğu tespit edilmiştir. Çeviklik kavramı iş dünyasında son 10 yılda sıklıkla kullanılan bir kavram ancak iş dünyasının pandemiye bağlı çalışan psikolojisi konusunda beklenen yaratıcılığı ve çevikliği gösterememiş olması da bu sorunu büyütüyor.

Tedarik Zincirinde Tüm Dişlilerin Yerine Oturması Biraz Vakit Alacak

90 ülkede 47.000 üyesi olan ISM (Institute for Supply Management®) 22 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında ABD’de 600’ün üzerinde firmanın katılımı ile gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını paylaştı. Anketin amacı Çin’de ortaya çıkan Corona Virüs salgınının tedarik zinciri üzerindeki etkilerini anlamaktı. Tedarik zinciri organizasyonlarında farklı seviyelerdeki kişilerin katılımı ile gerçekleştirilen anketin sonuçları konuyu vurucu şekilde ortaya koyuyor.






Ankete katılan firmaların %75’i virüs sonrası tedarik zincirinde sorun yaşadığını, %80’i ise önümüzdeki dönemde sorun yaşayacağını beliriyor.
Çinde yerleşik tedarikçilerinde kapasite kullanım oranının %50 olduğu, personelin ise sadece %56’sının işe devam ettiğini iletiyorlar.
Katılımcıların %53’ü tedarikle ilgili bilgi akışında da sorun yaşamakta.
Ankete katılanlar 2. Çeyrekten itibaren tedarik sorunlarının artarak devam edeceği endişesini taşıyorlar.
Çin’e düzenli şekilde tedarikçi ziyareti yaptığını ifade eden firmaların %60’ı önümüzdeki 6 ay boyunca Çin’i ziyaret etmeyi planlamıyor.
Görünen o ki beklentiler tedarik zincirinde yaşanan sorunların düzelmesi ve bütün çarkların verimli şekilde işlemesinin biraz vakit alacağı yönünde.
Talep tarafındaki gelişmelerin de ne şekilde değişeceği önemli, zira İtalya ve Danimarka gibi sert önlemleri devreye alan ülkeler arttıkça talep tarafında da düşüşün kaçınılmaz olduğunu gözlemleyeceğiz. Yeni arz talep dengesinin ne zaman ve ne seviyede kurulacağı, tedarik zincirinin buna adaptasyonu önümüzdeki aylarda hepimizin merakla takip edeceği konu olacak.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tedarik Zinciri 2020, MIT'den 4'lü Rapor

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu