Öne Çıkanlar

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu

Resim
 Harvard Business Review'ın desteği ile gerçekleştirilen çalışmada %70'i ekip yöneten toplam 1500 çalışan ile gerçekleştirilen anketten çıkan netice, sorunun büyüklüğünü gözler önüne sermekte. Buna göre: Çalışanların %89'u iş hayatlarının kötüleştiğini, %85'i kendilerini iyi hissetmediklerini %56'sı işle ilgili kendilerinden talep edilenlerin arttığını %62'si son 3 ay içinde sıkça kendilerini tükenmiş hissettiklerini %57'si pandeminin iş hayatını ciddi şekilde etkilediğini ve şekillendirdiğini %55'i ev iş dengesini yönetemediğini %39'u iş arkadaşları ile güçlü bir bağ kuramadığını belirtmiştir. Özellikle 1980 -1995 arası doğan Y kuşağının pandemi sonrası yaşanan tükenmişlik sendromundan en çok etkilenen kısım olduğu tespit edilmiştir. Çeviklik kavramı iş dünyasında son 10 yılda sıklıkla kullanılan bir kavram ancak iş dünyasının pandemiye bağlı çalışan psikolojisi konusunda beklenen yaratıcılığı ve çevikliği gösterememiş olması da bu sorunu büyütüyor.

Tedarik Zinciri 2020, MIT'den 4'lü Rapor

Tedarik Zinciri 2020 Perspektifi

MIT’nin yöneticilik okulu Sloan, “Tedarik Zinciri 2020 Özel Raporu” başlıklı 4 makalenin özetlendiği çalışmasını yayınladı.

 
İlk yazısında tedarik zincirini bekleyen siber-tehditleri inceleyen Sloan, özellikle servis sağlayıcıları ve 3. Partilerden kaynaklanan açıklara bağlı gelebilecek saldırıların altını çiziyor. Makalede 2016-2017 yılları arasında tedarik zincirinde yaşanan siber saldırıların % 150 artmış olması işin ciddiyetini göz önüne seriyor. Gelecekte ise IoT üzerinden gerçekleştirilebilecek saldırıların yöneticilerin korkulu rüyası olacağı belirtilmekte.

İkinci makalede tedarik zincirindeki 4 kör nokta ile nasıl baş edileceği anlatılıyor. Büyük tedarik zincirlerindeki etik sorunlar tüm organizasyonu aşırı derecede yıpratır, sadece şirketin içinde değil tedarik zincirinin her noktasına: tedarikçimize onu tedarikçisine taşeron ve alt taşeronlara kadar inmek lazım.  Bu kapsamda yazıda önerilen 4 çözümden ilki malzeme takibinde güncel teknolojilerin kullanılması. Böylece teslim alınan ürünün nerede, hangi şartlarda üretildiği, etik koda uygunluğu takip edilebilmektedir.
 
İkinci öneri,  taşeron ve alt taşeron kullanımının kontrollü olarak gerçekleştirilmesidir. Çoğu zaman artan talepleri yönetmek için firmalar kontrolsüz şekilde taşeron ve alt taşeron kullanmakta, bu da sadece kalite sorunları değil etik sorunları da peşinden getirmektedir.

Üçüncü öneri yalın üretim dinamiklerinin doğru kullanılmasıdır böylece verimlilik artacak daha uygun üretim şartları sağlanacaktır. Böylece tedarik zincirinde uzun dönem perspektifli bir ilişki de kurulacak ve etik kaygılar en aza indirilecek riskli taşeron kullanımı, fason imalatlara gerek kalmayacaktır.

 
 
Dördüncü öneri ise kriz zamanında sert hareketler ile tedarik zincirindeki uzun dönemli ilişkiyi yok etmemektir. Tedarik zinciri kurgusunu oturtmak ve geliştirmek zaman ister. İlk krizde elinizdeki tedarikçiler ile olan ilişkiyi koparmak çoğu zaman bizleri daha kötü konuma getirir. İlişkiye yatırım yapmak, sürekli iyileştirme peşinde olmak ve uzun dönemli düşünmek gereklidir.

Üçüncü makale ise Block-Chain teknolojisinde tedarik zincirinin öncü olacağı üzerine bir analizdir. Bu teknolijinin finans ayağı oldukça ilgi çekmekle birlikte tedarik zincirinde oluşturulacak başarı hikayeleri işi değiştirecektir. Mearsk firmasının takip için block-chain teknolojisi kullanması bunun örneklerindendir.
 
Dördüncü makale ise tedarik zincirindeki görünürlüğün tüketici güvenini ve satışları arttırması üzerine yazılmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin %75’i şeffaflığı müşteri-satıcı ilişkisinde en önemli değerlerden biri olarak nitelemiştir. Şeffaflık pahalı, riskli ve zaman alan bir değer olmakla birlikte, müşteriye sunulduğunda güveni ve bağlılığı arttırdığı çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle tedarik zincirinin görünürlüğüne yapılan yatırım hızlı dönüşü olan iyi bir yatırımdır.

 

Bülent Özbay Mart 2020

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu