Öne Çıkanlar

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu

Resim
 Harvard Business Review'ın desteği ile gerçekleştirilen çalışmada %70'i ekip yöneten toplam 1500 çalışan ile gerçekleştirilen anketten çıkan netice, sorunun büyüklüğünü gözler önüne sermekte. Buna göre: Çalışanların %89'u iş hayatlarının kötüleştiğini, %85'i kendilerini iyi hissetmediklerini %56'sı işle ilgili kendilerinden talep edilenlerin arttığını %62'si son 3 ay içinde sıkça kendilerini tükenmiş hissettiklerini %57'si pandeminin iş hayatını ciddi şekilde etkilediğini ve şekillendirdiğini %55'i ev iş dengesini yönetemediğini %39'u iş arkadaşları ile güçlü bir bağ kuramadığını belirtmiştir. Özellikle 1980 -1995 arası doğan Y kuşağının pandemi sonrası yaşanan tükenmişlik sendromundan en çok etkilenen kısım olduğu tespit edilmiştir. Çeviklik kavramı iş dünyasında son 10 yılda sıklıkla kullanılan bir kavram ancak iş dünyasının pandemiye bağlı çalışan psikolojisi konusunda beklenen yaratıcılığı ve çevikliği gösterememiş olması da bu sorunu büyütüyor.

IoT Tedarik Zinciri Yönetimini Dönüştürüyor


 

İnsanoğlu her geçen gün daha sabırsız oluyor, ürünleri daha çabuk istiyor, nakliye süreleri her geçen gün kısalıyor, dolayısı iletedarik zincirinin önemi giderek artıyor. IoT bu sorunlara nasıl çözümler üretiyor?

( IOT ) ve endüstriye, nakliyeye ve perakendeye olan etkisi üzerine çokça yazıldı, söylendi, konuşuldu. IoT tedarik zincirine hem operasyonel verimlilik hem de maliyet azaltma perspektifinden kattıkları ve katabilecekleri ile yeni bir devrim fırsatı sunuyor, bunu yaparken ise temeldeki değer önerisi şeffaflık ve hız.


Günümüzde tedarik zinciri sadece stokların kayıtlarını tutmanızı değil kendi markanızın rakiplerinizden farklılaşmasını sağlayabileceğiniz fırsatları sunar. Birkaç fırsatı aşağıda özetledim:

Perakende Mağazalarında IOT kullanımı

RFID- etiketli ürünler ile kapalı devre televizyon kameralarının birlikte kullanımı ile müşteri hareketini ve davranışı analiz edilebiliyor. Bu davranış modellemesine göre müşteri raflar arasında dolaşırken ilgisini çekebilecek teklifler kendisine iletilerek satış fırsatları zenginleştirilebiliyor, dinamik fiyatlama yapılabiliyor. Yine bu verilerden yola çıkarak daha sağlıklı bir stok planlaması, ve raf yerleşimi gerçekleştirilebiliyor, emek tasarrufu sağlanıyor.


IoT ile Taşımacılık ve Lojistik

Zorlu lojistik problemleri ile  karşılaşan perakendeciler , izlenebilirliği artırmak için IoT çözümleri uyguluyor . Perakendeciler artık uçtan uca tedarik adımlarını en şeffaf şekilde takip edebiliyorlar. 

İlaç, gıda gibi bozulabilir ürünlerin depo içinde sıcaklık nem gibi faktörler göz önüne alınarak sürekli izlenmesi ve yönetilmesi artık oldukça kolay. Cargotec ve DHL gibi firmalar IoT teknolojilerini kullanarak bir süredir hem süreçlerinde verimliliği arttırdılar hem de müşterilerinin de ihtiyaç duyduğu şeffaflığı sağladılar. Kamyonların, depoların online stok bilgisinin ulaşılabilir olması dinamik satış ve stok yönetimini mümkün kıldı.

IoT ve Perakende Operasyonları

3PL, 4PL ve perakende devlerinden bahsedince aklımıza hemen inanınlmaz büyüklükte depolar geliyor. IoT depo yönetimi konusunda da oldukça pratik çözümler sunmakta. Bu depolarda aranan ürünün nerede olduğunu bilmek, ve o ürüne ulaşıp depo içinde hareketini sağlamak, sevke hazırlamak oldukça zaman ve emek isteyen bir operasyon.  IoT teknolojisinin getirdiği raf sensörleri bu sorunlara çözüm üretmekte. Sensörler depo içinde kurulan IoT ağında haberleşirler ve talep edilen ürün otonom bir robot vasıtasıyla bulunur, ve yükleme noktasına kadar getirilir bu sayede manuel işlemlerden kurtulup hızlı, şeffaf ve hatasız şekilde süreci tamamlamış oluruz. Bu işlem aynı zamanda planlama sürecini de tetikler ve eksilen ürün yerine yeniden sipariş ihtiyacı değerlendirilir. Stok yönetimi, planlama, sipariş geçme gibi süreçlerin otomasyonu iş mükemmelliğine ulaşmak için ideal çözümdür. Doğru stokların oluşması, sistem hatalarının olmaması, stok seviyelerinin belirlenmesi, stok seviyelerinin düşürülmesi ve finansal getiri sağlanmasının önünü açmaktadır ve müşteri deneyimini en üst seviyede tutmaya destek olmaktadır.

Wall Mart depolarında IoT’yi başarı ile uygulayan firmalardan. Kendisine ait depo içi otonom forklift / robot patenti olması bunun bir göstergesi.

Peki Önümüzdeki Yol Nasıl

Öncelikle depo yönetimi, tedarik zinciri ve lojistik başlıkları ile düşündüğümüzde, şu anda büyük hacimdeki depolarda, şirketlerde uygulanan çözümlerin hızla yayılacağını, IoT’nin her geçen gün daha da yayılacağını öngörmek çok ta zor değil. IoT’nin legacy sistemler ile entegre çalışması özellikle depo yönetimi ve planlama ekiplerinin yeniden design edilmesi anlamına gelmekte. Artık teknolojiyi daha yoğun kullanabilen, daha akıllı sistemleri birbiri ile entegre çalıştırabilecek insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz. Tedarik zinciri çalışanlarının kendilerini bu doğrultuda geliştirmesi önümüzdeki 10 yılda yaşayacağımız değişimden kendilerini pozitif olarak ayrıştırmaları gerekli. Şirketler için de IoT bazlı yeni teknolojiye geçmeleri müşterinin beklentisi olan hız ve şeffaflığa destek verebilmeleri için zorunlu. Heyecanlı günler bizleri bekliyor.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tedarik Zinciri 2020, MIT'den 4'lü Rapor

İş Dünyasında COVID Sonrası Tükenmişlik Sendromu Y Kuşağını Vurdu